Puszyste racuchy z jabłkiem


Racuchy są niby proste do zrobienia, a jednak często zdarza się, że nie wychodzą takie puszyste jak byśmy chcieli. Ja po długich poszukiwaniach znalazłam nareszcie przepis idealny i zawsze z niego korzystam. Przepis ten znalazłam na blogu Gotuj z cukiereczkiem. Jedynie daję więcej jabłka, a tak trzymam się receptury.

Składniki:
  • 1 jajko, 
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 2 szklanki mąki pszennej (ja używam tortowej) - szklanka o pojemności 250ml,
  • 1 szklanka mleka - 250ml,
  • 2 jabłka,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder.
Przygotowanie:

Jajko z cukrem utrzeć mikserem na puszystą masę. Nadal miksując dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mlekiem. Miksować do połączenia się składników. Jabłka obrać, wykroić twarde części i pokroić w kostkę. Dodać o ciasta i łyżką wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką i formować placuszki. Temperaturę w jakiej smaży się racuchy należy wyczuć, ale nie może być ona wysoka, ponieważ placuszki szybko się zrumienią, a środek będzie surowy. Po usmażeniu można na chwilę położyć na ręczniki papierowe. A po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.






Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :