Kapusta czerwona w słoikach na zimę




Składniki: (na 6 słoików 0,9l)

  • 2 główki czerwonej kapusty ( moje ważyły 1,7kg i 1,5kg),
  • 4 cebule,
  • 4 jabłka,
  • 3l wody,
  • 1szklanka octu (250ml),
  • 250g cukru (14łyżek),
  • 30g soli (2łyżki),
  • 8łyżek oleju.
Przygotowanie:

Kapusty pokroić na 4 części i poszatkować. Cebule pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wykroić z nich twarde części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki włożyć do garnka i dodać do nich wodę, ocet, cukier, sól i olej. Przemieszać i postawić na kuchenkę. Zagotować, zmniejszyć gaz i pozostawić na średnim ogniu na 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i jeszcze gorącą kapustę przełożyć do słoików. Kapustę w słoikach docisnąć łyżką i gdy będzie już nałożona uzupełnić zalewą, w której kapusta była gotowana. Słoiki w miejscu gdzie będą nakrętki dokładnie oczyścić i osuszyć. Nakrętki również osuszyć. Słoiki mocno zakręcić. Na dno garnka położyć ściereczkę i włożyć słoiki. Zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzować 10minut. Po pasteryzacji wyjąć słoiki z garnka i położyć na blacie, wyłożonym ściereczką nakrętkami do dołu. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu odwrócić słoiki i schować do spiżarni lub w inne miejsce. 



Smacznego!!!

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam:) Idealna do obiadku:)
    cudnego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kapusta rewelacyjna, lepszej nie jadłem! Bardzo polecam i dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty przepis...robię ! Teresa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha ja dalam jabłka kwasniejsze rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  5. Dodając ocet do kapusty otrzymamy kapustę k-w-a-s-z-o-n-ą kropka

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :