Ryba w zalewie octowej



Składniki:

  •  ok. 650g ryby (ja użyłam ryby mintaj),
  • bułka tarta, 
  • mąka pszenna,
  • cytryna, sól, pieprz, majeranek,
  • olej.

Zalewa octowa:

  • 2 duże cebule,
  • 1 marchew,
  • 3/4 szklanki octu,
  • 1l wody,
  • 3 listki laurowe, 
  • 6 ziarenek ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli, 3 łyżeczki cukru.
Przygotowanie:

Rybę pokroić na kawałki, z obu stron skropić cytryną, posolić, popieprzyć i posypać majerankiem. Bułkę tartą wymieszać z mąką pszenną ( pół na pół) i opanierować rybę. Rozgrzać olej na patelni i smażyć rybę do zarumienienia z obydu stron. Rybę włożyć do naczynia żaroodpornego lub słoika lub też do innego naczynia, w jakim się będzie chciało trzymać rybę w zalewie.

Zalewa: Cebule pokroić w półksiężyce, a marchew w plasterki. Wszystkie składniki razem z sobą zagotować. Jeżeli wolisz bardziej miękką marchew i cebulę gotuj troszkę dłużej - do momentu aż będą miękkie.

Gdy zalewa jest już gotowa należy zalać nią rybę. Odstawić na noc.  Na następny dzień lub po kilku godzinach ryba jest już gotowa.



Smacznego!!!

Komentarze

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :