Naleśniki z mięsem mielonym.





Przepis na te pyszne naleśniki jest przepisem Karoliny H., która zgodziła się na podzielenie się nim z innymi :)

Składniki: (9 sztuk)

 Ciasto:

  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki, szczypta soli,
  • olej do usmażenia naleśników.
Farsz:
  • 500g mięsa mielonego, 
  • 1 cebula,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • vegeta (przyprawa uniwersalna,warzywko lub sól), pieprz, papryka czerwona,
Sos:
  • 300 ml gęstego soku pomidorowego lub przecieru pomidorowego z kartonika,
  • 3 ząbki czosnku,
  • bazylia
lub
  • 300ml gotowego sosu bolognese.
Ponadto: 
  • 2-3 garście startego sera żółtego.
Przygotowanie:

Jajka, mleko i mąkę razem zmiksować. Usmażyć cienkie naleśniki (grube pękają przy zwijaniu). Gdyby ciasto było zbyt gęste dodać więcej mleka.

 Cebulę pokroić w kostkę i lekko zarumienić z wyciśniętymi ząbkami czosnku w małej ilości oliwy lub oleju. Po chwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć.




 Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego.
 Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki.
 Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok.25 min. Ja przykryłam naczynie żaroodporne.



Smacznego!!!

Komentarze

  1. Witam. Ile mają się smażyć takie naleśniki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ciężko mi określić ile czasu smaży się naleśnika, gdyż zawsze robię to na oko. Gdy ciasto będzie ścięte u góry, należy obrócić naleśnika na drugą stronę i smażyć przez chwilę.

      Usuń
  2. witam jedzenie smaczne i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj były na obiad... Mega pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam do tego sałatkę z pora. Mmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  5. uważam, że Pani blog jest rewelacyjny.....bardzo inspiruje, właśnie czegoś takiego szukałam, a nie przepisów w teorii i zdjęcia gotowej potrawy

    OdpowiedzUsuń
  6. jakiego soku pomidorowego pani używa? Jeśli można wiedzieć :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Ja mieszkam w UK i najczęściej kupuję w Lidlu w kartoniku taki lejący przecier pomidorowy ( może to być pod nazwą lekko zagęszczonego soku pomidorowego lub sosu pomidorowego). Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :