Buraczki w zalewie octowej.



Składniki:

Zalewa:

  • 5szklanek wody,
  • 1 szklanka octu,
  • łyżka soli,
  • 3/4szkl. cukru.
Ponadto:
  • na jeden słoik: 1 ziarenko ziela angielskieg, 1 listek laurowy.
  • buraki.
Przygotowanie:

Zalewa: Wodę zagotować z octem, cukrem i solą.


Buraki ugotować w wodzie do miękkości, obrać. Małe buraczki mogą zostać w całości, natomiast większe pokroić w plastry, ćwiartki lub w większą kostkę - jak kto woli.

Buraczki ciasno poukładać w słoikach. Zalać zalewą, dodać do każdego słoika po ziarenku ziela angielskiego i listku laurowym. Mocno zakręcić słoiki. Do garnka wlać wodę (dno garnka wyłożyć ściereczką), tak by przykrywała 3/4 słoika. Zagotować i pasteryzować ok.20min. Po pasteryzacji wyciągnąć słoiki i poukładać je do górny dnem. Pozostawić do wystygnięcia.

Przepis od mojej mamy :)


Smacznego!!!

Komentarze

  1. ZROBIŁAM WE WRZEŚNIU, DZIŚ OTWORZYŁAM - PYCHOTKA. PODZIĘKOWANIA DLA MAMY. BASIA G.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że buraczki wyszły smaczne. Podziękuję mamie. Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :