Sałatka ryżowa z porem.

Już jakiś czas po głowie chodziła mi ta sałatka. Jadłam ją kiedyś w gościach i musiałam ją sobie odtworzyć. Nie jestem pewna czy taką samą kiedyś jadłam ale ta zrobiona przeze mnie również jest smaczna.







Składniki:


  • Jedna paczuszka ugotowanego ryżu (125g),
  • 4 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 - 3 sztuki pora - w zależności od wielkości,
  • starty ser żółty,
  • puszka kukurydzy,
  • sól,majonez, ketchup pikantny, pieprz.
Przygotowanie:


 1. Ugotowany ryż wyłożyć na dno miski, lekko posolić i popieprzyć.
 2. Posmarować pierwszą warstwę ketchupem.
 3. Dodać drobny pokrojony por.
 4. Przesmarować majonezem i popieprzyć. Nie dawać za dużo majonezu, by sałatka nie była za ciężka - będzie jeszcze druga warstwa majonezu, więc ostrożnie.
 5. Jajka zetrzeć na grubych oczkach tarki.
 6.Dodać kukurydzę.
7. Przesmarować majonezem - również nie dawać go za dużo. 


8. Wierzch wyłożyć startym serem. Sałatka gotowa.







Smacznego!!!

Komentarze

  1. Sałatka pyszna, jadłam taką w dzieciństwie...😻 Ale bez tego sera....!😧

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj :